Lekker spicy Kruiden spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. Ze geven niet alleen een heerlijke smaak aan je gerechten, maar werken ook stimulerend op de spijsvertering en stofwisseling. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, gember, anijs, kardemom, zoethout, venkel, kruidnagel en basilicum. Deze kruiden zijn veelal ook terug te vinden in de vele heerlijke theeën die volgens de Ayurvedische leer op de markt gebracht zijn; ze werken absoluut verwarmend en stimulerend op die koude, natte, donkere dagen. Verkoelend fruit kan trouwens op simpele wijze ‘verwarmend’ gemaakt worden. Dit bereik je al door b.v. wat kaneel over de vruchten te strooien. Dus wat dacht je van stoofpeertjes bij de avondmaaltijd. Een overheerlijk, nostalgisch herfstgerecht mét kaneel: Kruidige herfstpeertjes Dit recept ontvingen wij van mevr. E. de Jong uit Zwanenburg. Ingrediënten: - per persoon 3 stoofpeertjes (Gieser Wildemannen) - 75 gr. Bloemenhoning - 2 kaneelstokjes - fles bisschopswijn Schil de stoofpeertjes. Laat de steel eraan zitten óf snijd ze doormidden en ontdoe ze van steel en klokkenhuis. Doe de peren Nader bekeken • Kaneel heeft een heerlijke geur en is een echte smaakmaker in voornamelijk zoete gerechten (krijg je ook spontaan trek in appeltaart?). Van oudsher gebruikt men kaneel o.a. bij diabetes type 2 (om de bloedsuikerspiegel te reguleren), bij verkoudheid en bij menstruatie- en spijsverteringsklachten. in een hoge pan en voeg de honing, de kaneelstokjes en de bisschopswijn toe. De peertjes moeten volledig ‘onder wijn’ staan. Breng de inhoud op hoog vuur snel aan de kook en laat het geheel 2 tot 4 uur op het laagste vuur zacht stoven. Om het kookvocht wat in te laten koken, neem je het laatste uur de deksel van de pan. Eet smakelijk! • Anijszaad heeft ook een gunstige invloed op het spijsverteringssysteem. Het wordt veelal ingezet bij buikkrampen en het kalmeert de maag. Anijs is tevens een vriend voor de luchtwegen; het heeft ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Vanwege de zoete smaak is anijs ook erg geliefd bij jonge kinderen. • Kardemom is een plant uit het Indiase regenwoud die bij ons voornamelijk bekend is als toevoeging in speculaas. Naast smaakmaker wordt deze verwarmende specerij ook traditioneel ingezet voor medicinale doeleinden. Toevoeging van kardemom maakt het eten beter verteerbaar en biedt tevens hulp bij o.a. misselijkheid en een slechte adem. • Zoethout is een snack die zowel in gezondheidswinkels als in snoepwinkels te verkrijgen is en die zowaar goed voor het gebit is! In de Ayurveda wordt zoethout veelal ingezet om hoest tegen te gaan. Het heeft een slijmverdunnende en ontstekingsremmende werking en is verzachtend bij keelpijn. Tevens geeft zoethout de maag rust. Zoethout is niet voor iedereen gunstig. Mensen met nierproblemen of een hoge bloeddruk kunnen zoethout beter laten voor wat het is. Zeg nu zelf, in gezelschap van Ayurveda ziet de herfst er toch meteen een stuk gemoedelijker uit? vitamin magazine 33 Pagina 32

Pagina 34

Voor clubbladen, online drukwerk en relatiemagazines zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw vakbladen.

Herfst 2013


You need flash player to view this online publication