lichamelijke ongemakken hem in de weg. Zijn geluk was zijn voedingsdeskundige die hem aanspoorde een glutenvrij dieet te volgen, en met succes. Al na enkele maanden glutenvrij eten maakte zijn gezondheid een flinke sprong vooruit, wat tot een geweldige opleving leidde, gevolgd door een succesreeks die niet te stuiten was. Novak was superfit: game, set and match, Djokovic; ínclusief de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Ook nu nog, een paar jaar na deze opmars, voelt Djokovic zich kiplekker! Over kip gesproken: gluten komt níet voor in dierlijke producten. Wellicht heb jij je eigen strijd te leveren en is de overwinning dichterbij dan je had kunnen vermoeden. Blij met glutenvrij! Het kan in beginsel best zwaar zijn, dat glutenvrije leven. Het vraagt allemaal om aanpassing en je zult waarschijnlijk ongemerkt een ware etikettenexpert worden (vooral als je ernstig glutenintolerant bent: gluten zit niet alleen in voeding en knutselmateriaal, maar óók in medicijnen en cosmetica). Ben je slechts licht overgevoelig, dan leef je vaak al op door niet álle granen, maar slechts tarwe uit je voedingspatroon te elimineren. Hoe bewuster je bezig bent, hoe meer je zult ontdekken dat er nog steeds heel veel lekkers te eten is: knutselen zonder gluten, ook wel creatief koken genoemd. • Eet volop groente, warm en koud. Er zijn vast vele soorten die je nog niet eerder ontdekt hebt. • Rauwe noten en zaden zijn zéér voedzaam en zowel als tussendoortje als bij/in een hoofdgerecht te gebruiken. • Wees niet bang voor vet. Gezonde vetten als olijfolie extra vierge, kokosolie of het vet uit een advocado zijn je vriend. • Geniet van een stukje fruit, een sapje of een smoothie. • Gebruik kip, eieren, vlees, vis, kaas, yoghurt… Genoeg om mee te variëren! • Vermijd granen als tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. • De granen rijst, maïs en teff worden vaak wel verdragen; zij bevatten weinig tot geen gliadinen. • Haver is van nature glutenvrij, maar kan tijdens het verwerkingsproces besmet geraakt zijn met gliadine bevattende granen. Haver die wél probleemloos gegeten kan worden, draagt het logo ‘glutenvrij’. Goed nieuws: TARWEGRAS (de jonge scheuten van tarwe) IS GLUTENVRIJ. Dus neem gerust een shotje tarwegrassap: proost! Niet-granen die uitstekend als vervanger van granen kunnen dienen zijn: amaranth, wilde rijst, zonnebloempitten, sojabonen, boekweit en quinoa. Het jaar van de quinoa Ontdek de charme van quinoa (uit te spreken als kienwa), een voedselgewas uit Zuid-Amerika dat vrij is van gluten. 2013 is door de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen tot het internationale jaar van de quinoa; een mooie waardering voor dit ‘gouden graan van de Andes’. Dankzij de inheemse volkeren van het Andesgebied is quinoa als natuurlijke voedselbron bewaard gebleven. Quinoa staat bekend als een van de superfoods van de Inca’s en is van grote waarde voor onze gezondheid (het superfood ‘maca’ komt overigens ook al bij de Inca’s vandaan). • Quinoa is o.a. rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, vitamine E en de B-vitaminen, en al zeer bekend en geliefd onder vegetariërs. • Het meest uitzonderlijke van quinoa is het hoge gehalte aan eiwitten, vezels en fytonutriënten. Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen waar veelal medicinale eigenschappen aan worden toegekend; ze zijn al in enkele microgrammen nuttig om allerlei lichamelijke processen in gang te zetten. Van oudsher gebruikten de Inca’s de quinoazaden om hun uithoudingsvermogen mee te vergroten, en doordat met deze zaden bloedsuikerpieken vermeden worden, is het product ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes. TIP Creatief met quinoa Quinoa is te bereiden als rijst of couscous. Het is lekker samen met groenten, vlees en/of vis, verwerkt door salades en soepen, als vulling voor paprika’s en champignons en je kunt er zelfs burgers van maken. Regenachtige zondagen lenen zich uitstekend voor een dagje experimenteren in de keuken! vitamin magazine 29 Pagina 28

Pagina 30

Interactieve online nieuwsbrief, deze club blad of artikel is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online zetten van edrukwerk.

Herfst 2013


You need flash player to view this online publication