Het wel en wee van gluten Wat doet het met jou? Steeds meer mensen hebben te maken met allerlei lichamelijke en psychische klachten waar zowel zij als de artsen niet direct de vinger op kunnen leggen. De vraag zou nu kunnen zijn of het uit de hand lopende gebruik van tarwe daar wellicht mee te maken heeft. Coeliakie Mensen waarbij het lichaam extreem overgevoelig reageert op gluten hebben glutenintolerantie, ook wel bekend onder de naam coeliakie, uit te spreken als seuliakíe. Van de twee eiwitten waaruit gluten bestaat, zijn het de gliadinen die voor de overgevoeligheidsreacties zorgen. Die overgevoeligheid kan zich bij ieder mens weer anders uiten, wat het des te moeilijker maakt deze immuunziekte te herkennen. Het betreft klachten als: • buikpijn • diarree of juist verstopping • onder- of juist overgewicht • psychische klachten • huidaandoeningen zoals b.v. psoriasis of keratosis pilaris • menstruatiestoornissen • ‘botpijn’ • moeheid • vruchtbaarheidsproblemen • bloedarmoede • en nog veel meer (vage) klachten… Bij coeliakie is sprake van een immuunreactie op het eiwit gliadine. Het roept een ontstekingsreactie in het lichaam op waarbij het slijmvlies van de dunne darm aangetast wordt; darmvlokken gaan kapot. Houdt dit proces langdurig aan, dan heeft het als consequentie dat voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Je kunt je voorstellen dat dit in het geval van baby’s en kinderen kan leiden tot groeiachterstand en groeistoornissen. Bij hen is het raadzaam om extra alert te zijn, vooral omdat zij nog helemaal geen reserves opgebouwd hebben om een aanhoudend tekort aan voedingsstoffen enigszins op te kunnen vangen. Het wordt afgeraden om met die kleintjes te gaan experimenteren. Trek liever voor verder onderzoek aan de bel bij de huisarts of het consultatiebureau als je o.a. de volgende symptomen opmerkt: • diarree of verstopping • meerdere malen op een dag vettige, schuimende ontlasting, gepaard met opmerkelijke stank • groeiachterstand, ondergewicht • overgeven, weinig eetlust • veel huilen; het kindje zit duidelijk niet goed in zijn/haar vel De darm kan zodanig beschadigd raken, dat naast gluten soms ook geen lactose meer verdragen wordt. Coeliakie is daarom een ziekte die niet te onderschatten is, wat het des te verontrustender maakt dat zoveel mensen niet eens weten dat ze in feite glutenintolerant zijn. Hoe eerder coeliakie ontdekt wordt, des te beter kan de dunne darm zich met behulp van een consequent en levenslang glutenvrij dieet weer herstellen. Laboratoriumtest Om erachter te komen of je coeliakie hebt, en beter af bent met een leven zonder gluten, is een onderzoek door een specialist mogelijk. Laat je zo’n onderzoek niet doen, en ga je meteen op eigen initiatief over tot een voedingspatroon zonder gluten, dan wordt het voor een arts moeilijk hierna alsnog een sluitende diagnose te stellen. Doorgaans zal eerst een bloedonderzoek gedaan worden om te kijken of er afweerstoffen tegen gluten aanwezig zijn. Is dat het geval, dan kun je doorverwezen worden naar een specialist voor een darmbiopsie om met zekerheid vast te kunnen stellen dat het om coeliakie gaat. Bij de biopsie zal een stukje darmwand uit de dunne darm genomen worden. Blijkt uit het onderzoek dat de darmvlokken ontbreken of beschadigd zijn, dan is er zeker sprake van coeliakie. Deze ingreep neemt zo’n tien minuten in beslag. Zelftest Tegenwoordig worden we geregeld door de overheid gestimuleerd om niet te snel een deskundige te raadplegen, maar eerst eens kritisch te kijken naar wat we zelf aan maatregelen kunnen nemen. Niemand die dan ook nog raar staat te kijken bij de vele zelftesten die tegenwoordig op de markt zijn. En inderdaad, er bestaat ook zoiets als een gluten check test. Voor deze Gluten-Check is slechts één druppel bloed en tien minuten nodig. Wanneer de test positief uitvalt, zal dit met een rode lijn aangetoond worden. Het is heel goed mogelijk dat je ondanks een negatieve bloedtest toch overgevoelig bent voor gluten - alleen dan in mindere mate. Steeds meer (radeloze) mensen gaan daarom op eigen initiatief over op een glutenvrij dieet om zo zelf te ervaren of ze er baat bij hebben. Van test tot best Een bekend persoon die met een glutenvrij voedingspatroon aan de gang is gegaan, is toptennisspeler Novak Djokovic. Met zijn tennistalent was niets mis, en dat hij tot ‘s werelds beste vier spelers zou gaan behoren, daar twijfelde ook niemand aan. Toch zaten allerlei 28 vitamin magazine Pagina 27

Pagina 29

Interactieve digi spaarprogramma, deze vakblad of brochure is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van pdf naar online converteren van internet jaarverslagen.

Herfst 2013


You need flash player to view this online publication