Tips, nieuwtjes en vragen Smakelijk & zinnig! Niet iedereen is even handig in het doorslikken van de tegenwoordig soms wel erg uit de kluiten gewassen tabletten of capsules. Orthica ontdekte onlangs een gat in de markt; voedingssupplementen met een effectieve dosering als kauwtablet. Hoewel er natuurlijk wel kauwtabletsupplementen op de markt waren (Davitamon), leek het schijnbaar onmogelijk om deze ook met hogere doseringen en natuurlijke ingrediënten te maken (goede uitzondering: Animal Parade). Orthica pakt uit en heeft een betaalbare en hoogwaardige lijn met basisproducten als multi’s, vitamine C, D, probiotica en zelfs een visolie, in smakelijke kauwtabletten weten te verwerken. Rullen en smullen: de ‘magere’ variant TIP: Bij het korter en kouder worden van de dagen, krijg je er als vanzelf wel trek in: overheerlijke ovenschotels. Een van de graag gebruikte ingrediënten hierbij, is gehakt. Geruld gehakt. Gehakt rullen is een simpele handeling. Je doet het gehakt in de pan en blijft met een vork het vlees prakken totdat alles korrelig is. Je hoeft hierbij geen boter of olie te gebruiken aangezien het gehakt van zichzelf al genoeg vet bevat. Ondertussen kun je naar smaak kruiden toevoegen. En dan heb je vast wel gemerkt dat tijdens het rullen veel vet uit het gehakt vrijkomt. Giet je dit vet af, voordat je verder gaat met het gerecht, dan is je maaltijd opeens een stuk magerder geworden! kleuren met kurkuma Gedaantewisseling WEETJE: Het is in steeds meer keukens terug te vinden, kokosolie. Mensen zijn zich bewust van de vele gunstige eigenschappen van deze bijzondere, plantaardige, tropische oliesoort. Toch is er iets wat geregeld leidt tot de volgende vraag: “Is het nog wel goed?” Het betreft hier de ‘huup, huup, barbatruc’ actie die de olie nog weleens uit wil halen: een gedaantewisseling. Wat is namelijk het geval? Kokosolie kan van vast naar vloeibaar overgaan en weer terug! Wanneer je een bakje kokosolie koopt, heb je veelal te maken met een vaste substantie. Gaat de omgevingstemperatuur echter omhoog – als het bakje bijvoorbeeld in de vensterbank in de najaarszon staat – dan kan het zomaar zijn dat je opeens te maken krijgt met Breng kleur in je leven! Dat fleurt niet alleen de boel op, maar is ook nog eens geweldig gezond. Wat dacht je van kurkuma, ‘Curcuma longo’, een kruid dat ook wel bekend is onder de namen koenjit, geelwortel of Indische saffraan; je kunt het gewoon tegenkomen in de schappen van de supermarkt of toko. Kurkuma geeft een gele kleur aan gerechten, en wordt al duizenden jaren in de traditionele Indische geneeskunde gebruikt vanwege o.a. de bloed zuiverende-, slijmoplossende- en sterk ontstekingsremmende werking. (Westerse) onderzoeken lijken nu ook steeds duidelijker te kunnen aantonen dat kurkuma in staat is om kanker te helpen voorkómen en kankercellen aan te vallen. Zeker onderzoeken om in de gaten te houden. En ondertussen… gebruiken wij het kruid graag in allerlei Oosterse hapjes of als welkome ‘booster’ in een smoothie! ‘vloe een vaste magazine 25 Lezersrubriek Pagina 24

Pagina 26

Heeft u een lesmateriaal, digitaalbladeren of web sportbladen? Gebruik Online Touch: catalogus online bladerbaar maken.

Herfst 2013


You need flash player to view this online publication